[Arvodesgruppen] Upphovrättsmöten

Hasse Hedström fotograf at hassehedstrom.se
Fre Apr 15 11:12:06 CEST 2022


Här lite information som ni kan använda i planeringen av upphovrättsmötena:

Är det äntligen stopp för fulavtalen nu?

EU:s upphovsrättsdirektiv är nu på väg att bli svensk lag. Bestämmelserna i den nya lagen (DSM) säger att vi upphovspersoner ska få skälig ersättning när och om våra uppdragsgivare vill använda eller sälja våra texter och bilder vidare. Vår förhoppning är att den nya lagen som klubbas före eller möjligtvis efter sommaren i riksdagen ska sätta stopp för den typ av ”fulavtal” som till exempel Aller och Bonnier i dag tvingar på frilansar de anlitar. Den nya lagen säger också att man som upphovsrättsperson kan kräva extra ersättning i efterhand om en text eller bild givits större spridning eller intäkter än vad man trott vid avtalstillfället.

Riktigt vad den skäliga ersättningen kommer att hamna vet vi ju i dag inte. Det är mycket möjligt att det kommer att bli klarare först efter att frågan prövats i domstol. Men det är bra om vi frilansar själva och att vi som facklig organisation börjar fundera över detta. Vad vi tycker är ”skälig ersättning” när till exempel Aller vill använda våra bilder och texter till en eller flera andra publikationer när vi ursprungligen sålt den till Året Runt eller tidningen Grundskolläraren, vilket är två av många tidningar som Aller ger ut.

På upphovsrättseminarier som vi lagt fast datum för så kommer vi att informera om den nya lagen samt ge utrymme för diskussion och frågor. Vi hoppas att bland annat Olle Wilöv från förbundet ska medverka (Kanske kan han inte vara med på alla möten) och en eller ett par från Frilans Riks. Vår tanke och förhoppning är att dessa seminarier även ska kunna användas i rekryteringssyfte. Det är därför vi från Riks betalar för enklare förtäring och alkoholfri dryck. Tanken är att vi ska få till ett mysigt mingel där vi kan rekrytera journalister som ännu inte är med i SJF. Det kommer ju också finnas möjlighet för någon programpunkt som ni i sektionerna vill lägga till.

Hoppas att ni är på gång med planeringen i sektionerna. Hör av er till mig när ni har spikat lokal, har frågor om kostnader eller annat kring detta. 

Hasse Hedström

Frilans Riks



-------------- next part --------------
En HTML-bilaga skiljdes ut...
URL: <http://list.nmugroup.com/pipermail/arvodesgruppen/attachments/20220415/ec89ff4a/attachment.html>


More information about the Arvodesgruppen mailing list